KARRIEREBLOGGEN

Karriere er så mye mer enn å sette seg et mål om  ny jobb, større ansvar eller mer faglig fordypning. Karriere handler om livet som medarbeider, leder eller eier i en virksomhet. Karriere tar for seg livet knyttet til jobb, men berører i stor grad livet uten for jobb. Karriere er hvordan vi  velger å leve livet vårt. Karrierebloggen er om livet.

Tar vi ordentlig ferie? Feriedilemmaet i digitalalderen.

hr karriere ledelse

Det er ferie, eller er det det? I vår hyperkoblede verden er det så enkelt å smette inn noen Teams-møter, sjekke e-post og ta et par telefoner. Men er det egentlig bra for oss? La oss ta en titt på dette feriedilemmaet og finne ut om vi bør koble helt av eller snike inn litt jobb.

En ferie skal jo være en tid for å hvile og lade opp batteriene, ikke sant? Fullstendig avkobling kan gjøre underverker for både kropp og sinn. Vi snakker lavere stressnivåer, tid til familie og venner. Ah, herlig! Visste du at å ta fullstendig fri kan gjøre deg mer produktiv når du kommer tilbake på jobb? Det er det forsket på. En uthvilt hjerne er som en superkraft, klar til å løse alle oppgaver og dilemmaer, eller i det minste det som har hopet seg opp på kontorpulten i ferien. Kvalitetstid med familie og venner, uten avbrudd fra jobben? Ja takk! Dette er tross alt det ferier egentlig handler om – å nyte tiden med de vi er glade i. Å sjekke e-post før leggetid? Ikke gjør det. Uten arbeidsstress og elektronisk støy, får du den søvnen du virkelig fortjener.

Selv noen få e-poster kan holde stressnivået gående og hindre deg i å koble helt av. Det er som å prøve å slappe av i en hengekøye med en mygg summende i øret. Da blir det vanskelig å slappe av.  Telefoner midt i en familietur skaper distanse og irritasjon, er det verdt det? Det kan være vanskelig å være til stede og nyte øyeblikket når tankene dine er på jobb. Hvis du er tilgjengelig hele tiden, kan det skape en forventning om at du alltid er tilgjengelig, selv i ferier. Dette kan være en selvpålagt felle som er vanskelig å bryte ut av.

Samtidig må vi være realistisk, å holde seg litt oppdatert kan gjøre det lettere å komme tilbake til jobb uten å møte en vegg av oppgaver, men er du egentlig så viktig? Blir det så intenst med oppgaver når du kommer tilbake? Min erfaring er at de fleste av oss har en relativt rolig start når jobblivet sakte kommer opp i tempo igjen. Kanskje du overdramatiserer hvor viktig det er å jobbe i ferien, er det egentlig noe du rømmer fra? Bruker du jobb som et middel til å få pause fra familien? Da er det kanskje noe du bør prate om. Men ja, et par minutter hver dag kan hindre at arbeidsmengden vokser. Noen føler seg faktisk mer avslappet ved å ha kontroll over arbeidsoppgavene sine, selv i ferien. Fleksibilitet og moderasjon er nøkkelen her!

Balansen mellom å koble helt av og å jobbe litt i ferien avhenger av personlige preferanser og arbeidskultur. For de fleste av oss er det mest gunstig å prøve å koble helt av. En skikkelig pause gir oss muligheten til å lade batteriene fulle. Men hvis du må jobbe litt, sett klare grenser. For eksempel, bestem deg for at du bare sjekker e-post én gang om dagen, slik at det ikke ødelegger ferien. Det viktigste er å finne en balanse som fungerer for deg. Kommuniser klart med arbeidsgiver og kolleger om dine grenser for tilgjengelighet i ferien. Tross alt, livet er for kort til å være stresset hele tiden – det er nå du skal lade opp, hva med heller å bruke tiden på å lese deg opp på fag, ta deg tid til de artiklene du ikke rekker på jobb, bygg kompetanse samtidig som du kommer frisk, uthvilt og inspirert tilbake i august.!

God ferie, husk, det er nå du har den!

Ønsker du styreverv?

Lederskapsakademiet er ofte i dialog med eiere, valgkomitéer og styrer. Vi blir gjerne bedt om å anbefale dyktige kandidater til styreoppgaver. Meld din interesse for styreverv her for å være blant personer vi anbefaler. 

Når du registrerer din interesse for styreverv, vil du være blant de kandidater som vi kan anbefale når vi mottar forespørsler om styrekandidater.

Vi gjør ingen formell oppfølging av deg før vi har en konkret styreoppgave å presentere. Jeg anbefaler at du følger med på denne siden for å finne artikler og webinarer om styrearbeid. Våre nyhetsbrev inneholder også nyttig kunnskap om ledelse, karriere og HR, i tillegg til styrearbeid.

Meld din interesse for styreverv her.

Enkel registrering, ingen CV.