KARRIEREBLOGGEN

Karriere er så mye mer enn å sette seg et mål om  ny jobb, større ansvar eller mer faglig fordypning. Karriere handler om livet som medarbeider, leder eller eier i en virksomhet. Karriere tar for seg livet knyttet til jobb, men berører i stor grad livet uten for jobb. Karriere er hvordan vi  velger å leve livet vårt. Karrierebloggen er om livet.

Har din virksomhet etablert et skyggestyre?

hr karriere ledelse styre
Styrearbeid og bruk av skyggestyrer for bedre talentutvikling og treffsikker markedsføring.

Har du hørt om skyggestyrer?

Skyggestyrer kommer for fullt nå, særlig i handels, service og kunnskapsbedrifter, har din virksomhet et skyggestyre? 

Kanskje på tide å etablerer et?

Hva er et skyggestyre?

Et skyggestyre består som regel av egne ressurser i form av yngre ansatte, men kan også suppleres med eksterne skyggestyrestyremedlemmer, yngre kunnskapsbærere som passer inn i virksomhetens profil og strategi. Skyggestyret er et et rådgivende organ for ledelsen og det formelle styret, normalt i saker som berører virksomhetskulturen, digitale trender, miljø og bærekraft samt markedsføring. Skyggestyret er ikke et formelt styre, men et godt skyggestyre gir ofte verdifulle innspill og betraktninger som et veldig verdifullt supplement til ledelsens- og styrets arbeid. De fleste styrer og ledergrupper består, naturlig nok, av mer erfarne, senior personer. Skyggestyret bidrar til å lufte ut ekkokammeret og bringe nye tanker og et nytt verdenssyn inn i beslutningsprosessene. Noe som er særlig verdifullt for selskaper som har produkter eller tjenester rettet mot et yngre publikum. Skyggestyrer kan også spille en viktig rolle i kunnskapsbedrifter som lever av å bygge kompetanse og verdier i sine tjenester gjennom å rekrutterer nyutdannede, typisk de store konsulenthusene. 

Skyggestyrer vokser i popularitet noe som trolig skyldes skyggestyrenes verdifulle innspill i et næringsklima som vi har nå hvor forbrukeradferd er i betydelig endring, verdikjeder omorganiseres, og hvor miljø og mangfold er blitt avgjørende faktorer for konsumentene. Skyggestyrene spiller også en viktig rolle i å forstå et helt nytt arbeidsmarked. Arbeidstakeres forventning til hvordan arbeidsdagen skal organiseres og hva som er viktig for dem når de velger selskap å jobbe i. Skyggestyrene hjelper ledelsen til å forstå yngre generasjoners forventninger og ønsker. Likeså hjelper skyggestyrene ledelsen til å forstå og ta inn over seg nye sosiale trender, noe som bare er mulig om ledelsen er tett på ungdomskulturen. 

Selskaper som har tatt i bruk skyggestyrer er blant annet virksomheter som The Body Shop, Mövenpick Hotels og KPMG.  The Body Shop etablerte et skyggestyre bestående av medarbeidere under 30 år, da de erfarte at aldersgapet mellom ledelsen og de yngste- ansatte og kundegruppen i selskapet ble en utfordring. Styret i selskapet anerkjente at de ikke hadde noen yngre stemmer i ledelsen eller styret og uttalte «hvordan kan vi med hånden på hjertet si at vi bygger en virksomhet som vi kan overlevere til nye generasjoner, uten neste generasjons stemme tilstede der beslutninger tas?»

En gruppe ledelsesforskere ved IMD business school, som studerte skyggestyrer skrev i Harvard Business Review i 2022, at selskaper som etablerer skyggestyrer kan mer effektivt teste prosjekter og produkter rettet mot yngre ansatte eller kunder. Skyggestyrer bidrar også til å skape bedre samarbeidsklima i virksomheter med ansatte over flere generasjoner. En sideeffekt av skyggestyrer er at ledelsen og styret lettere identifiserer ledertalenter og det at yngre medarbeidere deltar i skyggestyrer bidrar også til å avmystifisere hva som skjer i ledergruppen eller det formelle virksomhetsstyret.

 

Tenker du at skyggestyre er en god løsning for din virksomhet?

Her er noen tanker om hvordan du bør gå fram i etableringen av et slikt styre:

Første steg er å definere hva som er din virksomhets generasjonsmål, med det mener jeg hvilken aldersgruppe eller samfunnsgruppe ønsker du å treffe med et skyggestyre. Hvilken generasjon tenker du at det er verdifullt å få råd fra? Er målet ditt å forstå dine yngste konsumenter og ansatte så bør du se til generasjon Z. Tenker du derimot at du skal endre forretningsmodellen eller organisasjonsstrukturen, er det trolig bedre å fokuserer på og lytte til generasjon millenials.

Neste steg er å identifiserer personer som representerer variasjon i kjønn, kulturell/sosial bakgrunn, utdanning og kompetanse.Eventuelt andre variabler som representerer din generasjonsmålgruppe godt.

Noen selskaper har godt etablerte ledertalent programmer som er et godt rekrutteringssted, men du kan også ha en helt åpen søknadsprosess for ansatte i generasjonsmålgruppen. En slik bredere tilnærming er ofte å foretrekke ettersom det skaper en bredere forankring i virksomheten og bidrar til entusiasme i målgruppen.

Velger du en slik tilnærming øker du også sjansene for større mangfold i skyggestyret og øker også sjansen for å oppdage skjulte talenter.

Virksomheter som har etablert skyggestyrer rapporterer stort sett om positive effekter av skyggestyrets arbeid, men framhever viktigheten av en god plan for hvilke rammer skyggestyret skal jobbe innen. Dette er blant annet viktig for å unngå at skyggestyret blir en gratis konsulentressurs på huset, men også for å gi skyggestyret et mandat som gir forankring i virksomheten og en lettere vei til å identifisere egne oppgaver og mål. 

Skyggestyret må gis reel mulighet for innflytelse, noe som stiller store krav til ledelsen og det formelle styrets eve til å omfordele makt og innflytelse. 

 

"Som jeg har sagt før, klok ledelse er å transformere makt."

Ønsker du styreverv?

Lederskapsakademiet er ofte i dialog med eiere, valgkomitéer og styrer. Vi blir gjerne bedt om å anbefale dyktige kandidater til styreoppgaver. Meld din interesse for styreverv her for å være blant personer vi anbefaler. 

Når du registrerer din interesse for styreverv, vil du være blant de kandidater som vi kan anbefale når vi mottar forespørsler om styrekandidater.

Vi gjør ingen formell oppfølging av deg før vi har en konkret styreoppgave å presentere. Jeg anbefaler at du følger med på denne siden for å finne artikler og webinarer om styrearbeid. Våre nyhetsbrev inneholder også nyttig kunnskap om ledelse, karriere og HR, i tillegg til styrearbeid.

Meld din interesse for styreverv her.

Enkel registrering, ingen CV.