KARRIEREBLOGGEN

Karriere er så mye mer enn å sette seg et mål om  ny jobb, større ansvar eller mer faglig fordypning. Karriere handler om livet som medarbeider, leder eller eier i en virksomhet. Karriere tar for seg livet knyttet til jobb, men berører i stor grad livet uten for jobb. Karriere er hvordan vi  velger å leve livet vårt. Karrierebloggen er om livet.

Naviger gjennom frivillige og ufrivillige endringer i jobben

hr karriere ledelse
Foto: Johanne Nyborg
Foto: Johanne Nyborg

Jeg var så heldig å få tilbringe en kveld sammen med stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen og professor i sosiologi Jan Grue der vi diskuterte og reflekterte rundt "Transitions - a public conversation about life at work". Samtalen ble ledet stødig og inspirerende av profesjonell fasilitator Guro Røberg. Etter denne kvelden ble jeg sittende å reflektere omkring frivillig og ufrivillig endring på jobb sammen med min kjære Hildegunn og jeg kjente at jeg ville dele noen av disse tankene med deg fordi endring er en konstant faktor i arbeidslivet, enten vi ønsker det eller ikke. Det kan være en spennende mulighet for vekst eller en utfordrende omstilling som vi helst skulle vært foruten. Enten endringen er frivillig eller ufrivillig, kan den bringe med seg en rekke følelser som frykt, skam, stress, tristhet og usikkerhet. I tillegg møter vi ofte reaksjoner fra omgivelsene som kan forsterke disse følelsene. La oss utforske hvordan vi kan navigere gjennom disse opplevelsene og finne styrke til å håndtere dem på en konstruktiv måte.

Frykt og usikkerhet

Frykt og usikkerhet er naturlige reaksjoner på endring. Når vi står overfor det ukjente, kan tankene våre raskt fylles med bekymringer om fremtiden. Hva om vi ikke finner en ny jobb? Hva om vi ikke mestrer de nye oppgavene? Disse spørsmålene kan skape en følelse av lammelse. Men husk at frykt ofte er basert på hypotetiske scenarioer som kanskje aldri inntreffer. Å anerkjenne frykten, men ikke la den styre oss, er en viktig første skritt. Prøv å fokusere på de aspektene du kan kontrollere og ta små, konkrete steg mot dine mål.

Skam og tristhet

Når vi står i en situasjon hvor vi må forlate en jobb, enten frivillig eller ufrivillig, kan skam og tristhet være overveldende. Det er lett å føle at vi har mislyktes eller at vi ikke er gode nok. Men det er viktig å huske at en jobb ikke definerer vår verdi som menneske. Alle opplever utfordringer i arbeidslivet, og det er gjennom disse erfaringene vi vokser. Å gi seg selv lov til å sørge og akseptere følelsene sine er en del av helingsprosessen. Å snakke med en betrodd venn, mentor eller en profesjonell kan også være til stor hjelp.

Stress og press

Stress er en vanlig følgesvenn i perioder med endring. Den ekstra belastningen av å håndtere nye situasjoner, kombinert med press fra omgivelsene, kan føles overveldende. Å ta vare på seg selv gjennom disse periodene er essensielt. Sørg for å sette av tid til aktiviteter som gir deg energi og glede. Fysisk aktivitet, mindfulness (i mangel av et bedre ord) og hobbyer kan bidra til å redusere stressnivået og gi deg et mentalt pusterom.

Fordommer fra omgivelsene

I tillegg til våre egne indre kamper, møter vi ofte fordommer og misforståelser fra omgivelsene. Når vi står i eller har måttet gå fra en jobb, kan vi oppleve at andre dømmer oss eller har lite forståelse for vår situasjon. Disse reaksjonene kan gjøre en allerede vanskelig situasjon enda mer utfordrende. Husk at andres meninger ikke definerer deg. De som virkelig kjenner deg og verdsetter deg, vil støtte deg gjennom endringen. Omgi deg med mennesker som gir deg positiv energi og støtte, men samtidig konstruktive tilbakemeldinger og råd..

Å finne styrken i endringen

Selv om endring kan være skremmende, gir den oss også en unik mulighet til å vokse og utvikle oss. Hver utfordring vi møter, er en sjanse til å lære noe nytt om oss selv og våre evner. Ved å se på endring som en læringsprosess, kan vi finne styrke i situasjonen. Lag en plan for hvordan du vil gå videre, sett deg realistiske mål, og ta ett skritt av gangen. Husk at du har overkommet utfordringer før, og du har evnen til å gjøre det igjen.

Å navigere gjennom frivillige og ufrivillige endringer i jobben er en reise som kan være fylt med både utfordringer og muligheter. Ved å anerkjenne og håndtere de følelsene som oppstår, søke støtte fra omgivelsene, og fokusere på egen vekst, kan vi finne en vei gjennom usikkerheten. Husk at du ikke er alene, og at hver endring, uansett hvor vanskelig den kan virke, er en del av din unike karriere- og livsreise.

Hvis du står midt i en endring eller har opplevd en nylig omstilling, kan det være nyttig å få profesjonell støtte. Vi tilbyr en gratis coaching samtale for å hjelpe deg med å navigere gjennom denne perioden. Det kan gi deg verktøyene og innsikten du trenger for å takle endringene på en konstruktiv måte og finne veien videre. Klikk under for å avtale din gratis samtale og starte reisen mot nye muligheter med lave skuldre.

 

Ønsker du styreverv?

Lederskapsakademiet er ofte i dialog med eiere, valgkomitéer og styrer. Vi blir gjerne bedt om å anbefale dyktige kandidater til styreoppgaver. Meld din interesse for styreverv her for å være blant personer vi anbefaler. 

Når du registrerer din interesse for styreverv, vil du være blant de kandidater som vi kan anbefale når vi mottar forespørsler om styrekandidater.

Vi gjør ingen formell oppfølging av deg før vi har en konkret styreoppgave å presentere. Jeg anbefaler at du følger med på denne siden for å finne artikler og webinarer om styrearbeid. Våre nyhetsbrev inneholder også nyttig kunnskap om ledelse, karriere og HR, i tillegg til styrearbeid.

Meld din interesse for styreverv her.

Enkel registrering, ingen CV.