Kvinne slutt å snakke deg selv ned!

Jeg må tilstå at det gjør litt vondt å sette en så hard overskrift, og dessuten kjenner jeg meg selv igjen i det jeg har tenkt å ta opp her, og jeg, jeg er jo mann. Samtidig er det en kjensgjerning etter å intervjuet tusenvis av kandidater at kvinner oftere bruker språk som snakker dem ned. For vet du at språket ditt kan bygge deg opp eller rive deg ned?
Har du noen gang reflektert over hvordan språket du bruker om deg selv kan påvirke både hvordan du ser på deg selv og hvordan andre oppfatter deg? Ofte kan våre ord enten styrke vår selvtillit eller undergrave den. La oss utforske hvordan bevisst bruk av språk kan forme vår virkelighet.
Språk er ikke bare et middel for kommunikasjon, det er også en speiling av vår indre dialog. Måten vi snakker til oss selv på, og ordene vi velger, kan ha stor innvirkning på vår selvfølelse og vårt selvbilde. Positive ord kan gi oss selvtillit, mens negative uttrykk kan dra oss ned.
En vanlig feil mange gjør er å bruke nedsettende språk om seg selv. For eksempel uttrykket "flink pike". Selv om det kan høres uskyldig ut, og kanskje er ment for å understreke innsats, kan det bidra til at både du og andre får inntrykk av at du er underlegen eller alltid strever for å tilfredsstille andres forventninger. Tenk på hvilke følelser du vekker i andre når du omtaler deg selv som flink pike, og dette gjelder ikke bare kvinner, for jeg hører også at menn omtaler seg selv som flink pike. Andre eksempler inkluderer å si "bare en ansatt" eller "ikke ekspert".
På den annen side kan bevisst bruk av oppbyggende språk gjøre underverker for selvfølelsen din og hvordan du oppfattes. I stedet for å si "flink pike", prøv "dyktig fagperson" eller "kompetent leder". Bruk ord som "erfaren" og "kompetent" når du beskriver dine ferdigheter og erfaringer. Dette ikke bare endrer hvordan du ser på deg selv, men påvirker også hvordan andre oppfatter deg. La meg dele med deg noen praktiske tips for bedre kommunikasjon
Vær bevisst på språket: Tenk over ordene du bruker om deg selv. Øv deg på å bruke positive og selvsikre uttrykk.
Endre negativt selvprat: Når du merker at du snakker deg selv ned, stopp og omformuler setningen på en mer positiv måte.
Øvelse: Prøv å føre en logg hvor du skriver ned positive ting om deg selv og dine prestasjoner.
At språket du bruker kan påvirke deg selv negativt eller positivt er ikke bare noe jeg synser om, det er godt dokumentert. Forskning viser at hvordan vi snakker til oss selv kan ha stor innvirkning på vårt selvbilde. Rosenthal og Jacobson (1968) viste med sin studie om selvoppfyllende profetier, også kjent som "Pygmalion-effekten", at forventninger kan påvirke prestasjoner. De gjennomførte en studie i en skole der lærerne ble fortalt at enkelte elever var spesielt lovende basert på falske tester. Over tid presterte disse elevene bedre, fordi lærernes forventninger påvirket deres behandling av elevene. På samme måte kan vi, gjennom positivt selvprat, skape forventninger om suksess som påvirker våre handlinger og resultater positivt. Festingers (1957) teori om kognitiv dissonans er også relevant, den viser at mennesker føler ubehag når de har motstridende tanker, noe som kan påvirke selvoppfattelsen gjennom språket. For å redusere dissonansen, endrer vi ofte våre tanker eller handlinger. For eksempel, ved å erstatte negative tanker som "jeg er ikke god nok" med "jeg er dyktig og kompetent", kan vi redusere dissonansen og forbedre vårt selvbilde. Kristin Neffs forskning på selvmedfølelse viser at å praktisere positivt selvprat og være snill mot seg selv kan redusere stress og øke generell velvære. Hennes studier viser at individer som bruker selvmedfølelse, i stedet for selvkritikk, har en tendens til å ha høyere nivåer av emosjonell resiliens og tilfredshet med livet.
Språket du bruker om deg selv er kraftfullt. Ved å være bevisst på ordvalget og fokusere på positive uttrykk, kan du styrke ditt selvbilde og påvirke hvordan andre ser deg. Prøv å implementere noen av disse tipsene i ditt daglige liv og se forskjellen det kan gjøre. Ved å være bevisst på språket du bruker om deg selv, kan du bygge en sterkere og mer positiv selvoppfatning. Ikke undervurder kraften av dine egne ord!