KARRIEREBLOGGEN

Karriere er så mye mer enn å sette seg et mål om  ny jobb, større ansvar eller mer faglig fordypning. Karriere handler om livet som medarbeider, leder eller eier i en virksomhet. Karriere tar for seg livet knyttet til jobb, men berører i stor grad livet uten for jobb. Karriere er hvordan vi  velger å leve livet vårt. Karrierebloggen er om livet.

Forbered deg på ditt første styreverv - slik lykkes du fra start.

karriere ledelse styre

Å ta ditt første styreverv er en milepæl i karrieren som krever grundig forberedelse og klok tilnærming. Det er en mulighet til å utvide din innflytelse, lære nye ferdigheter og bidra til virksomhetens suksess på et overordnet nivå. La meg dele noen praktiske råd for hvordan du kan forberede deg på ditt første styreverv.

Bruk ditt nettverk effektivt

Nettverk er en nøkkelressurs når du søker styreverv. Begynn med å kartlegge ditt eksisterende nettverk – hvem kjenner du som allerede sitter i styrer eller har erfaring med styrearbeid? Ta kontakt med disse personene for å lære mer om deres erfaringer og få innsikt i hva som kreves for å lykkes i et styre. Husk at ditt beste nettverk er dine profesjonelle relasjoner som du har hatt litt distanse til. Du synes kanskje det er rart av meg å påstå? Dine aller nærmeste vil deg vel, men legger også hindringer på din vei. De litt distanserte, som kunder, eksterne partnere og kolleger du ikke har jobbet aller tettest med, ser deg kun som en profesjonell resurs og er derfor et mer ressursfult nettverk i denne sammenheng.

Delta på relevante arrangementer og konferanser hvor du kan møte potensielle mentorer og utvide ditt nettverk. Ikke undervurder verdien av en sterk tilstedeværelse på LinkedIn; del innhold, kommenter på andres innlegg, og gjør din interesse for styreverv kjent.

Forbered deg på styreansvaret

Å være styremedlem innebærer et betydelig ansvar, inkludert strategisk styring, overvåking av virksomhetens ledelse og sikring av etterlevelse av lover og regler. For å forberede deg best mulig, bør du lære om styrets roller og ansvar. Sett deg inn i hva styrets hovedoppgaver er. Dette inkluderer å forstå finansielle rapporter, risikostyring og strategisk planlegging. Gjør deg kjent med lover og reguleringer som gjelder for styrearbeid i din bransje. Det finnes mange kurs som kan hjelpe deg med å forstå styreansvar, styredynamikk og hvordan du kan bidra effektivt som styremedlem. Delta i kurs og workshops for å øke din kompetanse.

Analyser hvilken virksomhet du skal ta verv i

Ikke alle styreverv er like, og det er viktig å finne en virksomhet som matcher dine verdier og kompetanse. Ikke fall for fristelsen til å takke ja til et verv i en virksomhet som en venn av deg driver uten å gjøre en grundig vurdering av virksomheten. Vurder virksomhetens bransje og størrelse, og velg en bransje hvor du har erfaring eller genuin interesse. Vurder også om du ønsker å være i et stort konsern eller en mindre bedrift. Se på hvem som sitter i styret og vurder om deres kompetanse og erfaringer utfyller dine egne. Sørg for at virksomhetens kultur og verdier samsvarer med dine egne for å sikre en god kulturell match.

Sett opp en god styre-CV

Din styre-CV, er ikke lik din jobb-CV, styre-CV bør fremheve dine kompetanser og erfaringer som er relevante for styrearbeid. Fremhev erfaringer som viser din strategiske tenkning, økonomiske forståelse og ledelseserfaring. Bruk konkrete eksempler og tall for å illustrere din påvirkning i tidligere roller. Inkluder relevant utdanning og eventuelle kurs eller sertifiseringer innen styrearbeid. Ha referanser som kan attestere dine evner og tidligere prestasjoner.

Konklusjon

Å forberede seg for ditt første styreverv krever tid, innsats og strategisk planlegging. Ved å bruke ditt nettverk effektivt, sette deg inn i styreansvaret, velge riktig virksomhet og sette opp en sterk styre-CV, legger du et solid grunnlag for å lykkes som styremedlem. Ta kontroll over din karriereutvikling og grip mulighetene som kommer din vei – styreverdenen trenger dyktige og engasjerte ledere som deg. Og du, ønsker du at vi tenker på deg når valgkommitéene ber oss om tips om styrekandidater, scroll nederst på denne siden og registrer deg. Lykke til!

Ønsker du styreverv?

Lederskapsakademiet er ofte i dialog med eiere, valgkomitéer og styrer. Vi blir gjerne bedt om å anbefale dyktige kandidater til styreoppgaver. Meld din interesse for styreverv her for å være blant personer vi anbefaler. 

Når du registrerer din interesse for styreverv, vil du være blant de kandidater som vi kan anbefale når vi mottar forespørsler om styrekandidater.

Vi gjør ingen formell oppfølging av deg før vi har en konkret styreoppgave å presentere. Jeg anbefaler at du følger med på denne siden for å finne artikler og webinarer om styrearbeid. Våre nyhetsbrev inneholder også nyttig kunnskap om ledelse, karriere og HR, i tillegg til styrearbeid.

Meld din interesse for styreverv her.

Enkel registrering, ingen CV.