KARRIEREBLOGGEN

Karriere er så mye mer enn å sette seg et mål om  ny jobb, større ansvar eller mer faglig fordypning. Karriere handler om livet som medarbeider, leder eller eier i en virksomhet. Karriere tar for seg livet knyttet til jobb, men berører i stor grad livet uten for jobb. Karriere er hvordan vi  velger å leve livet vårt. Karrierebloggen er om livet.

Hvorfor HR må inviteres inn i styret

hr styre
Styrearbeid, HR inn i styret. HR kompetanse i styret.

Har du noen gang hørt CEO bruke frasen; våre ansatte er vår viktigste ressurs.  Det er ikke lenger bare en festtale, særlig i vårt tjenestebaserte næringsliv er hodene i virksomheten de viktigste.

Styrene i dag er alle opptatt av å ha tilstrekkelig finansiell-, strategisk- og sikkerhetskompetanse i styret, men få, om noen har gitt valgkomitéen i oppgave å finne et styremedlem med solid humankapitalkompetanse. Humankapitalkompetanse et langt ord som jeg synes klinger riktig bra. Det er jo betenkelig at styrer i dag ikke har tung kompetanse på dette området.

Jeg har hørt styreledere si at HR-folk ikke har tilstrekkelig strategisk kompetanse. Det er en utdatert holdning. Selvfølgelig finnes det HR leder som ikke er strategiske, akkurat som de finnes ledere innen finans, sikkerhet, jus og digitalisering som ikke er strategiske og således ikke bør slippes løs i et styre. Men jeg kan love dere at det finnes godt tilfang av strategiske HR-ledere. Jeg har møtt flere av dem. 

AS-styrene forbereder nå en hverdag med større krav til kjønnsbalanse, nå har virksomhetene unik mulighet til å slå to fluer i en smekk. Vi vet at kvinner utgjør en majoritet i HR ledelse, så der har du ditt halvspiste kinderegg, få inn strategiske kvinnelige HR-leder i styret. Møt krav om kjønnsbalanse, øk styrets kompetanse til å forvalte og utvikle virksomhetens viktigste ressurs, de ansatte, og potensielt, kan du også øke virksomhetens lønnsomhet i følge «Woman Count 2022 - Pipeline». Så kanskje ikke det er et halvspist kinderegg, men et helt kinderegg med tre gaver i en enkelt handling?

Korn Ferry har opprettet en egen tjeneste for å få HR-ledere inn i styrene under sin CHRO practice i advisory. Det er et tegn på at det er et verdiskapende tiltak for kundene deres. Deloitte skriver om det samme i deres rapport «The Elevated Talent and Culture Agenda in the Boardroom (2022)»

Hva får du inn i styret? Jo, du får inn et styremedlem som er fokusert på, og har kunnskap om, risiko knyttet til virksomhetens viktigste ressurs, hodene. Du får inn kompetanse som øker virksomhetens evne til å tiltrekke seg de rette talentene, drive talentutvikling, håndtere disrupsjon i arbeidsstyrken og utvikle virksomhetens kultur for samhandling og kommunikasjon.

Hva mener jeg med disrupsjon av arbeidsstyrken? Vel, det vet du godt, for du føler det på kroppen i dag. For ikke lenge siden gikk vi gjennom en pandemi som forandret måten vi jobber på dramatisk. Ledere i dag sliter med å få folk tilbake på kontorene. Vi vil jobbe annerledes en før. Det er ett eksempel på disrupsjon i arbeidsstyrken. Økene grad av utbrendthet er et annet eksempel, nye generasjoners motivasjon på arbeidsplassen er enda et annet eksempel. Du forstår. Strategisk HR i styret er nå et viktig område for å sikre framtidig kompetanse og stabilitet i arbeidstyrken.

Valgkomitéer, styrer og eiere må gripe sjansen nå til å sikre seg strategisk HR-kompetanse i styret, samtidig vil kjønnsbalansen kunne øke og potensielt vil det kunne ha en positiv effekt på selskapets totale prestasjon.

Dette burde være valgkomitéens, styrets og eiernes enkleste avgjørelse å ta før generalforsamlingen i 2024.

Ønsker du styreverv?

Lederskapsakademiet er ofte i dialog med eiere, valgkomitéer og styrer. Vi blir gjerne bedt om å anbefale dyktige kandidater til styreoppgaver. Meld din interesse for styreverv her for å være blant personer vi anbefaler. 

Når du registrerer din interesse for styreverv, vil du være blant de kandidater som vi kan anbefale når vi mottar forespørsler om styrekandidater.

Vi gjør ingen formell oppfølging av deg før vi har en konkret styreoppgave å presentere. Jeg anbefaler at du følger med på denne siden for å finne artikler og webinarer om styrearbeid. Våre nyhetsbrev inneholder også nyttig kunnskap om ledelse, karriere og HR, i tillegg til styrearbeid.

Meld din interesse for styreverv her.

Enkel registrering, ingen CV.